Kaunis ,kuulas pakkaspäivä, taitaa olla koko maassa. Yli 18:sta astetta oli hetki sitten mittarissa. Tuossa kuljeskelin pihaa ristiin, rastiin, kävin pannuhuoleella lisäämässä puita pesään, pulkalla liiteristä lisää. Hain toisesta liiteristä leivin uuniin puita ja myös illaksi saunapuita.

 No, sitten hain puojista, säkistä, ohrajauhoja ja tuolta vanhalta maitohuoneelta porkkanoita.  Eilen lämmitin uunia, lämpimyydenkin vuoksi ja tein rieskaa ja piimälimppua ja vähän Liimataisen piparkakkujakin lisää. Se resepti on helppo ja piparit maukkaita. Viimme viikolla tein jo erän ja samalla Hanna tädin kakkuja, se on meillä perinteinen.  Meinaan jatkaa leipien tekoa kunhan pappa saapuu kokous ja kauppa reissulta ja tuo piimää ja suolaa, sitten teen hiivaleipä taikinan jossa on reilusti kaurahiutaleita mukana, ohraa ja vehnää myös.
  Ostin lähetysmyyjäisistä lanttu-ja porkkanalaatikoita, mutta teen ainakin porkkana laatikkoa lisää. Laatikot ei saa loppua jouluna kesken, kun porukka on koolla.   Vanha sanonta kuuluu: "ei ruoka syömällä lopu, vaan huonolla hommuulla."  Tuli mieleen vanha juttu, ajalta jolloin meillä oli vielä perhe koossa, eikä se elämä mitään leveetä ollut, mutta siihen aikaan oli vielä se aika kun pidettiin "kotiseuroja" meilläkin saattoi olla 2-3 päivää, puhujat oli yötä ja muitakin vieraita, naapurin vanha, oikein nuuka emäntä oli ihmetellyt, että miten niillä on varaa.  No, sitä seurojen jälkeen, vieraiden lähdettyä saattoi kaapissa olla kahvipaketeita ja muuta ruokaa enempi kuin vieraiden tullessa.  Sama näkyy jatkuvan kielloista huolimatta. Kun lasten perheet saapuu, kassit keittiön nurkassa lisääntyy.  Se on sitä meidän perheen touhua ja tohinaa niin jouluna kuin Juhannuksena ja monesti siinä välissäkin.  Ja mikä on sen ihanampaa, kuin lasten saapuminen, ilman kassia ja kassin kanssa. Se sopu ja rakkaus kaikkien kesken, ketään ei syrjitä eikä yksin jätetä,  ja näin on se suuri joulun Herra esimerkkiä näyttänyt, kohdellen rakkaudella ja ymmärtämyksellä, sitä heikointakin ihmistä ja kehoittanut meitä tekemään samoin.  Ei hyväksymään syntiä, vaan hyväksymään kaikki ihmiset vikoineen ja heikkouksineen, sillä meissä ei yhtään pyhää ja täydellistä ole.            Tässä tätä nyt tuli en tiedä, ymmärtääkö tästä kukaan mitään, mutta ei sillä väliä. Hyvää joulun odotusta vaan.