Niin juuri, Heikinpäivä on vaan ei ole ollut pyryä, vanhat piti selvänä asiana, että jos ei juuri Heikin päivänä niin siinä main on pyry ja sitä sanottiin Heikinpäivän pyryksi. En nyt kyllä muista, että mikä merkitys sillä on sitten kesällä, mutta joku sillä on.  Kaikilla niillä vanhoilla lauseilla oli merkitys ja yleensä ne aina tuli, niin pyrypäivät kuin suvet. Oli Uudenvuoden suvi ja kynttilä suvi.  Joskus tuntuu että aika on muuttunut niin ettei mikään ole kuin ennen, vanhana hyvänä aikana.

Tuossa eräänä iltana sain yllätys vieraan, siinä pari tuntia juteltiin niitä, näitä, iloja ja suruja joita kummankin elämän matkalle on riittänyt.  Muisteltiin sitä aikaa, kun meidän ikäpolvi eli lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kuinka köyhää ja puutteellista elämä silloin oli verrattuna tämänpäivän elämään. Totesimme kuitenkin , että eiköhän ihmiset olleet  tyytyväisempiä silloin kuin tänään.  Ei pelattu kännyköillä eikä tietsikoilla, ei ollut telkkareita eikä radioita joiden orjana oisi pitänyt olla. Leikit keksittiin itse, ilman kerhonohjaajia ja virikkeen keksijöitä, mutta meillä oli sisaruksia ja naapureissa lisää leikkikavereita. Kenenkään ei tarvinnut olla yksin.

Ei myöskään ollut ongelmia pukeutumisen suhteen, oli yksi leninki jonka äiti lauantai-iltana saunassa pesi, orrelle kuivumaan niin sai pyhäaamuna puhtaan leningin päälleen. Muistan vieläkin nuo omani ja sisareni mekot, äidin ompelemat harmaat  talvimekot, tietysti sit pässinpökkimät, pitkät villasukat ja flanelliset äidin ompelemat alusvaatteet.

Sitä silloin sotien jälkeen tuli kouluillekkin flanellia, jaettavaksi vähävaraisiin perheisiin sosiaaliapuna. Siinäkin sitten oli kadehtijoita, kun naapuri sai ja itse jäi ilman, kerran sitten äitikin sanoi, että hän ei ota jos ei naapurin emäntä saa. Ei heillä ollut köyhyydestä kyse vaan kateudesta. 

Näin on vuosi lähtenyt menemään ja pakkasta on saatu pitkän odottelun jälkeen. No, nyt sit valitetaan kovista pakkasista ja lumen vähyydestä. Tottakait ne jotka nauttii hiihtämisestä kärsivät, kun lunta ei ole kuin kuura pellolla. Voi sitä hiihtolomaan mennessä olla ihan reilustikkin. Odotellaan.