Hyvää pakkaspäivän iltaa, niin se talvi saapui pohjanmaalle ja samalla  "Hangosta - Kolariin " asti. Olihan lapissa ollut jo 33.5 astetta pakkasta. Meillä on päivän ajan kiekkunut siinä 12-14 välillä, viima tosin on ollut aikamoinen. Viimahan se pakkasen kertaa paljon pahemmaksi. Minä olen pyörinyt pientä piiriä, tuvan, puuliiterin ja pannuhuoneen välillä ja suunnittelin postin hakua tuolta puolenkilometrin takaa, peltoaukean toiselta laidalta, jossa melkein aina vinkka käy. Mutta niin  vain lisäsin vaatetta ja kävellä tössöttelin loovalle, eikä ollut mitään hätää. Sitä täytyy tämänkuntoisen käyttää järkeä ja taivaltaa sen mukaan kuin voimia on.

 Kiireen olenkin tänään pitänyt kaukana ajatuksistani, pitänyt "römppää" kun olen tässä yksin oleillut. Olen surukseni vain huomannut, että nuo tekemättömät työt vain eivät karkaa minnekään.  Olenhan vähän järkevääkin tehnyt, tyhjentänyt monta kassillista joutilaita kirjoja hyllystä ja vienyt varastoon, siis tuonne  "tyhjään " navettaan, ( suhteellinen käsite- tyhjä ) Meillä on tuollainen hamsteri talossa, joka kerää kaiken tarpeellisen ja tarpeettoman suojiinsa, Johtuuko se siitä, että on lapsuutensa ja nuoruutensa puutteessa elänyt, ei voi mitään hukkaan heittää.

 Tänäpäivänä kaikilla on omaisuutta yli oman tarpeen, ei meidän tarvis kelleen niitä kerätä ja kuten sanotaan siinä viimeisessä palttoossa ei ole taskuja, emme voi mitään mukaan ottaa,  eikä viimeisellä virralla ole niistä mitään turvaa. Ainoa mikä sen virran yli kantaa, on Usko Jumalaan ja hänen suorittamaansa lunastus työhön.

 Tuossa Pakkasen ja viiman keskellä kulkiessa mietti vanhoja aikoja, millaista se oli elämä 60-70 vuotta sitten. Lähinnä vaatetuksen suhteen. Meilläkin sisareni kanssa oli koulumatka nelisen kilometriä, ei aurattu teitä, ei ollut pitkiä päällyshousuja, oli vain leninki, pitkät villasukat ja kumisaappaat.  Niillä pärjättiin, oli pakko, muuta ei ollut.Varmasti usein paleli, varsinkin jalkoja, kun rautalukko kumisaapasta painoi. Ei ollut monoja, ei toppapukuja ja hiihto hanskoja. Mutta oli ilma mikä oli, kouluun mentiin, harvoin poissa oltiin muun kuin sairauden vuoksi.   Joten eihän tämä pakkanen meitä murra, laitetaan puuta pesään, toivottavasti tuo lumikerros eristää sen verran, etteivät vesijohdot jäädy.